Bătrâna aceasta nu a mai dormit de peste 50 de ani! Cum explică medicii faptul că lipsa somnului nu i-a afectat sănătatea, e uimitor!

By
loading...

Drăguţa Ardeleanu, are 100 de ani și este o legendă vie în comuna buzoiană Săgeata. Renumele îi izvorăşte din măiestria de croitoreasă, dar şi din ciudăţenia care i-a marcat viaţa: zeci de ani nu a dormit, iar acum abia dacă aţipeşte câteva minute pe noapte.

Tanti Drăguța este croitoreasa satului și o știu toți bătrânii de când erau tineri pentru că ea le lucra hainele pentru bal.

Femeia este născută pe 14 februarie 1917 și a fost sărbătorită de curând. Pentru oaspeţii bătrânei, întâlnirea organizată în căsuţa ei deloc încăpătoare a fost un prilej pentru a depăna amintiri despre cea mai longevivă localnică din Săgeata.

S-au depănat amintiri despre tanti Drăguța. Încă din anii adolescenţei, Drăguţa Ardeleanu obişnuia să îşi petreacă multe ore la maşina de cusut. După ce şi-a întemeiat o familie, mergea ziua la muncile câmpului, la fermă, apoi îngrijea gospodăria până la lăsarea întunericului.

După cântatul cocoşului, se punea la maşina de cusut, pentru a termina comenzile care veneau în avalanşă. În numai câţiva ani, tanti Drăguţa şi-a dezvoltat o rezistenţă nemaipomenită la oboseală, astfel încât nu simţea deloc nevoia să pună capul pe pernă.

„Cum eram tineri, veneam de la distracţie şi veşnic la ea era lumină. Puteai circula noaptea fără grijă, pentru că la jumătatea uliţei era lumină: lucra tanti Drăguţa. Lucra săraca şi la lampă. De regulă se zice că pierderea somnului dăunează sănătăţii, dar la dânsa e contrariul. Avea o voinţă extraordinar de mare când era vorba de posturi sau regim alimentar. Cred că şi asta a contribuit la sănătatea ei“, spune una dintre sătence, fostă ucenică a bătrânei.

„De copil o ştiu, pentru că suntem şi vecini. O ştiu că a fost foarte muncitoare. Până la 80 şi ceva de ani a lucrat croitorie, iar la ea lumina nu se stingea niciodată. Plus că a învăţat foarte mulţi tineri meserie. Oamenii o apreciau şi îşi croiau diverse modele de îmbrăcăminte, iar printre cliente au fost şi bunica mea, mama, fina noastră. Era foarte vestită“, spune Sorin Tănase, primar în Săgeata.

loading...

Rudele spun că uimirea le era mare atunci când observau că, în ciuda nopţilor albe pe care le făcea, femeia nu simţea oboseală şi nu dădea semne de slăbire fizică. Despre consăteanca lor care nu închidea un ochi noaptea au aflat repede toţi localnicii din Săgeata, de la cei mici, până la cel mai vârstnic.

„Mergeam şi noi din când în când la dânsa să o ajutăm la croitorie, noaptea, iar nouă când ni se închideau ochii renunţam. Doamna Drăguţa îşi făcea treaba în continuare, iar dimineaţa o vedeai cum pleacă la muncă fără nicio problemă“, a povestit una dintre vecine.

De obicei, citim peste tot și toți medicii spun că lipsa somnului poate dăuna grav sănătății însă specialiştii în neuropsihiatrie spun că domeniul nu a fost intens explorat.

Aceştia bănuiesc că, în cazul femeii din Săgeta, ar fi vorba despre o particularitate genetică extrem de rară, întâlnită doar la delfini şi cetacee.

loading...

„Nu dispunem la momentul acesta de o explicaţie ştiinţifică. Sunt convinsă că ceva este engramat în genomul acestei persoane, pentru că, trebuie să recunoaştem, fiecare om are ritmul său circadian, fiecare om are ceasul său biologic programat. Unul doarme două-trei ore, se reface şi este bun de muncă, iar altul doarme şapte, zece ore şi se scoală neuroastenizat. Altul nu doarme deloc şi poate să lucreze, să performeze“, spune medicul psihiatru Maria Cristache.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News