Buna Vestire 2018. Ce e bine să facă toți credincioșii astăzi, în ajunul Bunei Vestiri, pentru protecția casei!

By
loading...

La 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, pe parcursul anului bisericesc.
La praznicul Bunei Vestiri, Biserica Ortodoxă celebrează ziua în care Arhangherul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că-l va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Praznicul Bunei Vestiri este o zi de mare bucurie pentru întreaga creştinătate şi, de aceea, Biserica acordă celor care respectă Marele Post prima dezlegare la peşte.

Se tămâiază casa

În Transilvania, se mai păstrează un vechi obicei. În Ajunul sărbătorii, se pregătesc câteva obiecte pentru împlinirea ritualului: o oală cu jar, tămâie, clopoţei şi chibrituri. Prima persoană care se scoală în acea gospodărie trebuie să iasă din casă, să pună tămâie peste jar şi să înconjoare clădirea de trei ori; apoi, să afume vitele, pomii, făcând zgomot cu clopoţeii. Se spune că împlinirea ritualului are efecte benefice pentru gospodăria respectivă, deoarece alungă paguba, energiile negative şi bolile din perimetrul acelei case.

În Maramureş se împlineşte ritualul „ Noaptea focurilor”

În ajunul sărbătorii, gospodarii din Maramureş adună toate obiectele nefolositoare din gospodărie şi le dau foc. În acea noapte, cunoscută sub numele de „Noaptea focurilor”, ritualul se împlineşte în fiecare familie din Maramureş şi focul arde până după miezul nopţii pentru a scăpa de necazuri şi de pagubă.

Pentru bunul mers al vieţii şi al treburilor, în ajunul Bunei-Vestiri, gospodarul se duce la un pom ce i se pare că n-o să rodească şi-l atinge de trei ori cu tăişul unei securi, zicând: Dacă nu rodeşti, te tai! Pomul, înfricoşat de această ameninţare, va da cu siguranţă roade în acel an.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News