Cod rutier 2018. Anunţul care schimbă tot ce știai până acum! Poliţia nu mai are voie să îţi ia permisul dacă faci asta

By
loading...

Organul legislativ din România a inițiat un proiect de lege care ar putea favoriza șoferii din România care conduc preventiv și care nu au acumulat puncte de penalizare sau sancțiuni pe parcursul unui an.

În prezent, în cazul în care un șofer acumulează 15 puncte de penalizare, acestuia i se suspendă dreptul de a conduce pe o perioadă de 30 de zile, cu reținerea permisului de conducere.

Astfel, proiectul de lege inițiat în Parlament prevede ca șoferii din România care nu primesc puncte-amendă sau sancțiuni în decursul unui an calendaristic vor putea primi 2 puncte bonus peste pragul de 15 puncte, astfel că permisul li s-ar suspenda doar dacă ar strânge, în anul următor, 17 puncte.

„Persoanele fizice și juridice care în decursul unui an calendaristic nu au fost sancționate și nu au acumulat puncte de penalizare, vor primi ca bonus, pentru anul următor, 2 puncte, față de pragul de 15 puncte pentru care se suspendă exercitarea dreptului de a conduce.”

La art. 103, alin. (1), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:„a) Pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte, cu respectarea prevederilor art. 96, alin. (41), după caz.”

Iar la art. 111, alin. (1), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins: „La cumularea a cel puțin 15 puncte de penalizare, cu respectarea prevederilor art. 96, alin. (41), după caz.”, se arată în Codul Rutier.

Prin acordarea acestor puncte bonus se încearcă încurajarea șoferilor de a conduce preventiv și de a evita sancțiuni pe parcursul unui an.

loading...

Astfel de prevederi există și în alte state europene. Inițiativa legislativă a fost depusă în dezbatere publică în procedură de urgență la Senatul României.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News