Condimentul acesta se vinde și cu 30.000 euro pe kilogram! Se cultivă și în țara noastră și te poți îmbogăți dacă faci asta!

By
loading...

Sunt foarte puțini care se încumetă să investească într-o astfel de cultură, dar românii ar trebui să știe că această plantă este o adevărată mină de aur.

România ar putea obține bani frumoși dacă pe câmpurile pe care nu se plantează nimic și stau necultivate s-ar pune șofran. Mulți investitori străini care au adus această plantă în țara noastră au început deja să exporte din producție.

Șofranul, denumit aurul roșu, ajunge să se vândă și cu 30.000 de euro pe kilogram, fiind cel mai scump condiment din lume. Marii producători din domeniu sunt Spania şi India care produc împreună 240 de tone pe an, adică 80% din producţia mondială.

În țara noastră, la Bustuchin, o localitate gorjeană, câmpuri întregi s-au colorat în violet, după ce, vreme de mulți ani, au fost lăsate de izbeliște. Un spaniol a cultivat pe 20 de hectare şofran, o plantă mediteraneană, din care se extrage cel mai scump condiment din lume, denumit şi “aurul roşu”. Plantații de şofran sunt şi la Berzovia, în Caraş-Severin. Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Pentru că sunt firave, sunt culese delicat cu mâna şi apoi uscate.

Un kilogram de şofran se obţine din cel puţin 130.000 de flori, dar uneori este nevoie şi de 250.000. În funcţie de cât de pur este condimentul obţinut, un kilogram costa între 5 şi 30.000 de euro. Pentru că este extrem de scump ajunge de multe ori să fie contrafăcut. Cel mai des falsificat este cel vândut sub formă de pulbere. În acesta speculanţii adaugă mirodenii precum şofrănelul – ca să îi crească greutatea.

În restaurante, șofranul este bun pentru condimentarea supelor de pește și a felurilor pe bază de orez. În plus, chiar și pâine sau sosurile au gust mai plăcut dacă se adaugă puțin șofran. Atenție, e bine să fim moderați, căci șofranul folosit în exces poate da o aromă ușor amăruie preparatelor. În Franţa este indispensabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto şi în Spania pentru paella.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News