Daca esti student si ai peste 26 de ani, poti calatori din nou gratuit cu trenul, anunta ANOSR!

By
loading...

Studentii de peste 26 de ani vor beneficia din nou de transport feroviar intern gratuit, anunta Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania(ANOSR). 

In urma unui amendament adoptat de Senatul Romaniei privind propunerea legislativa L 450/2017, studentii de peste 26 de ani nu mai dispuneau de aceasta gratuitate din octombrie 2017.  Amintim ca la inceputul anului 2017 Guvernul a modificat „Legea educatiei nationale nr. 1/2011”, ulterior fiind adoptata si Hotararea de Guvern nr. 42/2017 privind „aprobarea normelor metodologice cu privire la acordarea facilitatilor de transport intern feroviar si cu metroul pentru elevi si studenti”.

Pentru a legifera aceasta gratuitate, Hotararea de Guvern a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 91 din 1 februarie 2017. De la aceea data, de gratuitate la transportul feroviar beneficiau toti studentii inmatriculati la o institutie de invatamant superior acreditata, dupa cum urmeaza: de stat sau privata, programe de studii la cele trei cicluri (licenta, master, doctorat), indiferent de forma de finantare a studiilor (taxa/buget), indiferent de varsta sau nationalitatea acestora, indiferent de distantele, numarul sau rutele calatoriilor. Aceste reglementari sunt valabile pe toate tipurile de trenuri de clasa a II-a de catre toti operatorii feroviari, chiar si pe perioada vacantelor.

 

 

Legea nr. 450/2017 are urmatoarele prevederi:

loading...

Art. 5, alin. (1) – „Prin exceptie de la prevederile alin. (2) al art. 205 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, studentii inmatriculati la forma de invatamantt cu frecventa – licenta, master, doctorat – în instituțiile de invatamant superior acreditate, indiferent de varsta, beneficiaza de gratuitate la transportul feroviar intern”

Art. 5, alin. (2) – „Institutiile de invatamant superior acreditate poarta responsabilitatea legala asupra distribuirii legitmațiilor de student pentru gratuitate la transport, precum și asupra eliberaririi adeverintelor care sa ateste calitatea de student”

   Legea va ajunge la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, urmand ca in tot acest timp reprezentantii ANOSR sa faca demersurile pentru a urgenta distribuirea legitimatiile de transport studentilor de peste 26 de ani inscrisi la o forma de invatamant superior acreditata.

 „Asadar, putem spune ca s-a pus stop nedreptatii, iar studentii de peste 26 de ani vor putea circula in curand gratuit, cum ar fi fost normal sa se intample mereu”, a transmis ANOSR.

loading...

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News