De ce trebuie să pui în apă nucile, semințele și sâmburii înainte de a le mânca? Nimeni nu ți-a zis asta până acum!

By
loading...

 

Sunt inca multi cei care se intreaba si nu inteleg valoarea inmuierii nucilor crude inainte de a le manca. Sunt chiar cativa care se gandesc ca nucile si asa au o aroma foarte putin intensa –” nu spalam prin hidratare si acea slaba aroma”?

Inhibitori de enzime

Nucile si semintele au grasimi si proteine concentrate, oferite de natura pentru siguranta ca un germen va avea toata hrana de care are nevoie. Intocmai precum orice alt aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Vrem beneficiile acestor enzime si acesta este unul dintre motivele pentru care alegem sa mancam hrana fara a o supune unei calduri intense. Totusi pâna nu sunt satisfacute conditiile de germinare ale nucilor si semintelor – cum ar fi sol umed, sau in cazul nostru, un proces de hidratare – enzimele din majoritatea nucilor si semintelor raman in stare latenta, tinute „ostatice” de asa-numitiiinhibitori de enzime (un alt stralucitor mecanism natural de asigurare a proliferarii speciilor).

Atunci cand sunt conditiile potrivite pentru ca semintele sa inceapa sa creasca, enzimele din ele sunt eliberate si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple, facandu-le astfel mai usor de digerat si asimilat, usurand povara organelor noastre digestive.

De ce nu ai dori sa manânci acei inhibitori

Ce efect ar avea acei inhibitori de enzime asupra sanatatii noastre daca mancam nuci si seminte fara ca mai intai sa le inmuiem? In cartea lui Nutritia cu enzime: conceptul de nutritie cu enzime (Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept) dr. Edward Howell citeaza un experiment din 1948 al University of California, in care gainile au avut o dieta de soia cruda, continand inhibitori de enzime .

loading...

Pasarile au parut bolnave, nu s-au dezvoltat si nu au luat in greutate, in timp ce pancreasul s-a marit semnificativ. Un experiment similar al Departamentului de Agricultura SUA din 1960, utilizand soareci, a confirmat acele descoperiri. Howell a mai descris cum, dupa doua luni de consum involuntar de germeni cruzi de grau cu inhibitori de enzime inca in ei, a dezvoltat grave probleme gastrointestinale.

Sporirea continutului nutritiv disponibil

Mai exista un alt mare beneficiu al inmuierii si germinarii, iar acest beneficiu este sporirea dramatic a continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Potrivit dr-ului Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300%-1200%. In cartea lui, “Mancatul constient”, mai indica faptul ca nucile si semintele contin acizii oxalic si fitic, ca si chelatii minerali, care actioneaza ca aparatori naturali impotriva pradatorilor bacterieni, fungici, insectelor si animalelor inainte de cresterea plantei, si care, atunci cand sunt consumati, ar putea interfera cu digestia si asimilarea.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News