Fenomen astronomic incantator! Cea mai veche ploaie de meteoriti este vizibila in noaptea de sambata, 21 aprilie

By
loading...

Acest fenomen are loc anual intre 16 si 26 aprilie. Dupa ce o saptamana intreaga ne-am bucurat de vreme frumoasa, in acesta seara putem observa ploaia de meteori Lryde, cerul fiind senin.

Maximul de activitate, vizibil si din Romania, va fi anul acesta pe data de 22 aprilie, a declarat Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori. Fenomenul se va desfasura cu aproximatie intre ora 13:00 si pana spre miezul noptii, dar conditiile nu sunt tocmai ideale.

Cei interesati pot observa curentul de meteori si sambata noaptea spre duminica. Activitatea ar putea sa fie destul de buna in partea a doua a noptii de sambata spre duminica, dupa ce se ridica radiantul pe cer, in jurul orei 2-3-4, cand radiantul e foarte sus pe cer si, neavand Luna, e un avantaj”, a punctat Valentin Grigore.

Desi este un curent de meteori major, intensitatea nu este atat de mare, precum in cazut Perseielor sau Geminidelor.
Pentru a putea vedea meteorii nu aveti nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar sa priviti inspre cer timp de minim o ora, candva intre miezul noptii si rasaritul Soarelui. Nu trebuie sa priviti intr-o directie anume, pentru ca meteorii pot aparea in orice directie.

Media anuntata de specialisti este in medie de 18 meteori pe ora, vizibili cu ochiul liber. Numarul aceste pe ora poate varia intre 14 si 23. Recordul a fost stabilit in anul 1982, cand in doar intr-o ora au fost vazuti 90 de meteori, dar de atunci nu s-a mai intamplat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News