Guvernul a deschis automat conturi pentru toti minorii din Romania! Acestia vor beneficia de cate 600 de lei pe an

By
loading...

Programul Guvernamental  „gROwth – Contul Individual de economii Juniro Centenar”, a fost aprobat de catre Guvern, pe data de 1 decembrie 2018, iar incepand cu 1 ianuarie 2019 programul a devenit operational.

Guvernul a deschis automat conturi pe numele fiecarui minor din Romania, in total s-au deschis 4,17 milioane de conturi. Parintii copiilor, sau reprezentantii acestora, pot depune in aceste conturi, aproximativ cel putin 1.200 de lei pe an, bani care vor fi scosi cand minorul implineste varsta de 18 ani.

Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a declarat ca banii se depun cu ajutorul Codului Numeric Personal al minorului si nu este nevoie de nicio cerere, este nevoie doar de virament bancar, mandat postal sau o depunere in numerar.

Pentru fiecare cont, Executivul va acordao prima in valoare de 600 de lei pe an si o dobanda anuala de 3% pe an pentru banii economisiti. In cazul in care la sfarsitul anului, beneficiarul nu are in cont suma minima de 1.200 de lei, acesta nu va mai beneficia de prima acordata de stat, in schimb va primi in continuare dobanda de 3%. Aceasta dobanda se calculeaza si se primeste atunci cand titularul implineste 18 ani, iar aceasta se va plati prin Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Conform alineatului 5, art. 6 din Ordonanta, sumele pot fi retrase mai devreme doar daca minorul sufera de o boala grava, ce necesita tratament de urgenta sau care poate duce chiar la decesul acestuia.

Acest proiect nu uita nici pe copilasii orfani, acestia vor primi bani de la autoritatile tutelare.

„In cazul copiilor ocrotiti de serviciile publice specializate pentru protectia copilului, depunerea anuala minima de 1.200 de lei se efectueaza de catre autoritatea tutelara din sumele alocate in acest scop de ordonatorul principal de credite. (…)  In cazul in care acesti copii se infiaza, plata sumei anuale se transfera catre parinti”.

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News