Se schimbă tot ce știai până acum! Ce se întâmplă cu învățământul obligatoriu din România, toți elevii trebuie să afle asta

By
loading...

Pana in 2023 invatamantul din Romania ar putea sa aiba 15 clase obligatorii. Proiectul de lege comun prezentat de PSD si UDMR a fost votat de deputati. S-au inregistrat 178 de voturi „pentru”, 25 de voturi „impotriva” si 55 de „abtineri”.

Deputatul PSD Camelia Gavrila precizeaza ca au gandit foarte bine acest proiect de lege si ca urmeaza sa intre in vigoare din 2020 pentru grupa mare, iar din 2013 pentru grupa mijlocie.

Situaţia actuală reprezintă intrarea în sistemul educaţional de tip preşcolar de la 3 ani, cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare. Nu există însă obligativitate, deşi la toate judeţele, la toate nivelele, sistemul educaţional face eforturi pentru a asigura şcolarizarea preşcolarilor. Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, pentru învăţământul rural, pentru mediile de periferie urbană – acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educaţional. Prin această iniţiativă, care va merge la Senat, ne propunem ca grupa mijlocie şi grupa mare să devină treptat parte a învăţământului obligatoriu. În felul acesta, de la cei 13 ani de acum – 12 clase şi una pregătitoare – se adaugă încă doi ani, dar în etape. Evident că efortul bugetar este semnificativ, dar credem că nimic nu este prea scump pentru educaţia copiilor. Şi, într-o primă etapă, grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie. Ne-am gândit la un calendar rezonabil, care să permită şi o configurare bugetară, dar, în acelaşi timp, să ne putem alinia şi la un sistem european. (…) Sigur, ne putem gândi şi la impact legat de infrastructura şcolară, dar deocamdată oricum autorităţile locale, sistemele educaţionale judeţene fac efortul de prinde copiii în sistemul preşcolar”, a explicat deputatul PSD Camelia Gavrilă, iniţiator al proiectului legislativ, preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

 

Dna. Carmelia Gavrila crede ca asa ii poate ajuta pe cei mici sa fie mai sociabili si mai deschisi catre nou, fiind obligati sa invete sa lucreze individual sau in echipa si sa se obisnuiasca de mici cu un program fix.

Deputatii PNL sunt cei care s-au abtinut de la vot, iar reactia liderului deputatilor liberali, Raluca Turcan, nu a intarziat sa apara: „Mă întreb dacă dvs continuaţi în felul acesta, cu atac după atac la sistemul de educaţie, de ce ne mai mirăm că în Parlament anulaţi sentinţe de interdicţie de a candida pentru cei care au fost în conflicte de interese şi şi-au dus sumele forfetare acasă. (…) În asta vreţi să transformaţi România.”

loading...

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News