Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului! Pana la Paste, aceasta este ultima zi cand mai poti face ASTA!

By
loading...

   Cunoscuta si sub numele de Martea Alba, este ziua in care barbatii trebuie sa inceteze muncile campului si sa isi ajute neveste la treburile gospodaresti. Totodata, este si ultima zi in care se spala si se calca. In Biserica este citita pilda celor 10 fecioare!

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului femeile trebuie sa isi termine treburile casnice – sa aspire, sa dea cu matura, sa spele geamurile, sa varuiasca, fiind si ultima zi in care se spala, iar de azi barbatii trebuie sa isi ajute sotiile la treburile gospodaresti.

   In Martea Alba au loc uscarea și sfărâmarea Sfantului Agnet, sfintit in cadrul Liturghiei Sfantului Vasile din Sfanta si Marea Joi. Cel de-al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce este sfaramat, este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar.  Acest Agnet este folosit de-a lungul intregului an pentru impartasirea bolnavilor sau a celor care nu pot merge la biserica din motive bine intemeiate.

In aceasta seara, in Biserica se citesc deniile, iar azi suntem indemnati sa fim pregatiti sa iesim in intampinarea lui Iisus Hristos cu fapte bune si milostenie!

In Noul Testament, Hristos se numeste pe sine Mire, apostolii sunt prietenii Mirelui, Mireasa lui Hristos este Biserica – toata aceasta intalnire cu Hristos fiind comparata cu o nunta. Pilda celor 10 fecioare prezinta 10 fecioare, 5 intelepte si 5 mai putin intelepte. Fecioarele l-au asteptata pe Mirele Iisus, dar cum acesta a intarziat sa apara, au adormit. La miezul noptii, cand s-a vestit sosirea Mirelui, fecioarele s-au trezit si s-au grabit sa il intampine cu candelele aprinse. Pilda insista pe reactia fecioarelor mai putin intelepte, care nu mai aveau ulei in candele si au cerut de la fecioarele intelepte. Cand acestea au fost refuzat sa le dea, nu au avut alta varianta decat sa se duca sa cumpere. Intre timp a sosit Mirele si el a fost intampinat doar de fecioarele intelepte. Au intrat impreuna in camera de nunta si usa s-a inchis.

Cand s-au intors fecioarele neintelepte, au gasit usa inchisa si au insistat sa le deschida, insa raspunsul Mirelui a fost: „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi”.

Prin aceasta pilda, Iisus Hristos ii indeamna pe toti crestii sa fie pregatiti mereu sa Il intampine, sa fie virtuosi si milostivi in viata pamanteana si sa duca o viata cumpatata.

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News