Masura severa pentru cei care detin centrala in apartament: ANRE vrea o impuna o noua taxa. Uite la ce trebuie sa te astepti

By
loading...

Veste proasta pentru proprietarii de centrale de apartament! Autoritatile vor sa puna o noua taxa persoanelor care si-au instalat centrala termica individuala. Numarul acestora a fost in crestere, iar proportional cu acestea si emisiile de dioxid de carbon, care provin de la acestea.

Aceasta problema este mai des intalnita in zonele urbane, conform studiilor efectuate de angajatii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei. Verificarea a fost facuta pentru a stabili evolutia numarului de centrale termice proprii in ultimii trei ani in Romania.

Initiativa autoritatilor vine in sprijinul centralelor de termoficare, care au ajuns in pragul falimentului sau deja functioneaza pe pierderi. Compania care furnizeaza caldura in Capitala este de 2 ani de zile in insolventa, desi a primit numeroase subventii de la buget. In cazul in care nu se vor face invetitii in urmatorii trei ani, peste 560.000 de apartamente si 4.900 de institutii nu vor mai avea caldura.

Introducerea taxei nu este nicio surpriza pentru cetateni, insa de data aceasta autoritatile sunt mai decise ca niciodata sa o si introduca oficial. Valoarea taxelor pe care proprietarii vor fi nevoiti sa o achite inca nu este data publicitatii, insa reprezentantii ANRE spun ca nu vor renunta la aceasta noua lege.

ANRE sustine ca cel mai important factor care ii conduce catre a introduce aceasta taxa este poluarea datorata centralelor termice proprii: „Ne vom trezi, si ar fi bine sa facem masuratorile astea, ca, cu toate ca am desfiintat si am redus capacitatile in instalatii de cogenerare, poate ineficiente, rezultatul este cresterea emisiilor de CO2 in aglomerari urbane, mai ales ca aceste centrale de apartament nu au niste conditii de mediu impuse clar de legislatia actuala. Ne gandim sa vedem daca nu exista totusi solutii prevazute in Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu sa poata fi impusa si acestor centrale individuale.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News