Nea Vasile are 70 de ani și, într-o zi, a dat peste o adevărată comoară când își săpa canalizarea…„Nu mi-a venit să cred…Puteam să îmi îmbrac nevasta în bani” Uite ce-a găsit bărbatul chiar în curtea casei sale

By
loading...

Grigore Vasile, un sătean de 70 de ani din localitatea Mălăieștii de Jos, a scos la lumina zilei un tezaur vechi de peste 1700 de ani. Monede, brățari și lingouri din argint, din epoca romană.

Grigore Vasile, din satul Mălăieștii de Jos, județul Prahova, s-a pus pe treabă într-o zi. Trebuia să sape un șant de câțiva metri pentru canalizare.

Toată seara se certase cu nevasta pe unde să vină șantul. „El zicea să sape mai așa. Eu i-am zis să sape aici. El, nu și nu. Până la urmă s-a apucat să sape pe unde am zis eu, că nu doream să am toată gradină un șanț. De aceea am vrut pe lângă casă. Nu a săpat mult, cam 6-7 metri și a descoperit comoara”, a povestit mândră de ea, Maria Vasile.

La început, a dat peste o parte din cana de bronz. Apoi, au ieșit la suprafață lingourile de argint. Și, tot săpând, a descoperit monedele, iar la aproximativ 40 de centimetri adâncime, tot tezaurul: „Am văzut monedele, ruginite, cu pământ pe ele. Și am zis: am dat peste o comoară. Nu ne-a venit să credem. Pentru o zi am fost bogat. Puteam să le păstrez și să-mi îmbrac nevasta în argint la nunta noastră de 50 de ani”, glumește nea Vasile.


Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 de monede din argint, ce datează din vremea împăratului Vespasian. Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brățări din argint, o fibula de argint, o podoabă tot din argint ce avea atașate trei monede, dar și două lingouri din același metal.

Artefactele au intrat în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, iar soții Vasile vor primi o recompensă care, potrivit legii, în cazuri excepționale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News