Noua lege a pensiilor! Vezi cine nu va mai beneficia de pensie pe caz de boala

By
loading...

Reformele din legile pensiilor au ajuns si la cei care sunt pensionati pe caz de boala. Parlamentarii au redefinit gradele de invaliditate, iar beneficiarii vor avea drept de munca. Dar exista si categorii care vor fi scoase din calcul si nu vor mai primi bani de la stat.

Conform reglamentarilor din proiectul de lege, nu vor mai primi pensie pe caz de boala bolnavii de SIDA, cancer sau schizofrenie. Cum si pensia de invaliditate va fi eliminata pentru elevii si studentii care si-au pierdut capacitatea de a lucra in timpul practicii.

Cele trei conditii esentiale pentru a primi pensie pe caz de boala sunt urmatoarele:

  • nu au implinit varsta de pensionare;
  •  au contribuit cel putin 15 ani la sistemul de pensii;
  •  si-au pierdut cel putin jumatate din capacitatea de munca.

Tot in proiectul de lege se arata faptul ca Guvernul va stabili criteriile de acordare a pensiilor, iar solicitantul trebuie sa treaca printr-o evaluare, care va fi efectuata de catre medicii de la Institutul National de Expertiza Medicala. Cele trei categodii de invaliditate sunt urmatoarele:

  • de gradul I, caracterizata de deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate;
  • de gradul II, caracterizata de deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata;
  • de gradul III, caracterizata de deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitatea de autoservire pastrata.

Pensionatii pe caz de boala trebuie sa efectueze o reviziure medicala periodica, in functie de afectiune, la o distanta de 1 – 3 ani. Indemnizatia pentru insotitor se mentine, conform proiectului de lege.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News