Schimbari bruste ale temperaturii ne inflenteaza buna functionare a organismului. Iata ce e bine sa faci si pe cine afecteaza cel mai mult!

By
loading...

Anul acesta primavara s-a dovedit a fi foarte capricioasa. Am trecut brusc de la temperaturi de 20 de grade celsius la temperaturi cu minus, revenind ninsoarea si inghetul.

Mai presus de inconvenientul produs de ninsoare, referindu-ne la drumuri si scoli inchise, acces greoi catre medic sau locurile de munca, aceste temperaturi ne afecteaza organismul.

Cele mai expuse persoane la schimbarile acestea bruste de temperaturi sunt cele care sufera de boli cronice respiratorii, cardiace sau cardiovasculare, care se decompenseaza cand trecem brusc de la temperaturi calde la temperaturi reci. Pentru ca in mod normal adaptarea trebuie sa se faca treptat, aceste socuri pentru organism pot determina urgente hipertensive, statusuri astmatice la pacientii astmatici care sunt predispusi la bronhospasm. Momentele in care acesti sunt cei mai expusi sunt dimineata si seara, cand temperaturile scad sau cresc brusc.

Ar fi indicat ca aceste persoane sa evite expunerea la mediul rece dimineata si seara, sa evite plimbarile prelungite, sa nu faca foarte mult efort. Daca urmeaza tratament medicamentos, trebuie sa il respecte cu strictete, este indicat chiar sa isi ia si tensiunea mai des si sa o monitorizeze timp de cateva zile.

Dar si cei care nu sufera de boli cronice sunt afectati! Este bine sa ne hidratam, pentru ca in cazul temperaturilor extreme, organismul uman raspunde prin mobilizarea resurselor, iar consecinta va fi deshidratarea. Nu ar strica nici analizele de sange sau suplimentele alimentare bogate in minerale si vitamine, spre exemplu magneziu si vitamina C. Sunt indicate si migdalele, caju sau fistic in aceste perioade, au un continut crescut de grasimi sanatoase si foarte benefice organismului. Pentru vitaminizare, consumul de fructe si legume proaspete este recomandat pentru toata lumea.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News