Se schimba legea in ceea ce priveste Executarea Silita!

By
loading...

La Senat s-a propus un nou proiect, initiat de doi deputati, unul de la PNL si unul de la PMP, acesta propune o noua schimbare pentru cei care fac un imprumut bancar. Noul proiect prevede ca executorul sa depuna obligatoriu la data executarii silite o anexa a contractului creditor, asta ca sa obtina incuviintarea executarii silite.

Laurentiu Loreanu, Florin Roman, ambii deputati PNL si Petru Movila de la PMP doresc ca prin acest lucru sa fie completata Legea nr. 134/2010, lege care prevede Codul de Procedura Civila, completarea articolului 666 ce apartine actului normativ.

Anexa contractului creditor trebuie sa contina debitul restant actualizat, urmat de toate accesoriile datorate, dobanzi si penalitati.

Acest proiect se justifica datorita faptului ca exista un numar mare de situatii ce au fost inalnite in practica judiciara, iar executarile silite sunt obtinute in urma unui titlu executoriu reprezentat de un contract de imprumut.

Conform articolului 666 din Codul de Procedura Civila executarea silita este formala, iar instanta nu solicita un grafic de situatii cu sumele restante, dobanzi, penalitati. Deputatii sunt de parere ca toate aceste lucruri trebuie cerute obligatoriu, fiindca in realitate se incalca un principiu ce sta la baza procedurii de executare silita si anume siguranta debitelor neachitate.

„Astfel la acest moment, instanta judecatoreasca nu solicita pentru acest timp de titluri executorii ca creditorul sa faca dovada sumei platite catre debitor, pentru ca raportat la aceasta sa intocmeasca o anexa pentru a calcula debitul restant si accesoriile. In aceasta situatie este eludat principiul legalitatii, instituit de articolul  625, Cod de Procedura Civila”.

Aceasta propunere a fost inregistrata la Senat, prin for sesizat, iar factorul de decizie este Camera Deputatilor.

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News