Se simplifica procedura de restituire a taxei auto! Ministerul Finantelor Publice a facut public anuntul!

By
loading...

Ministerul Finantelor Publice vine in sprijinul cetatenilor si va usura procedura de restituire a taxei auto!

 

Proprietarii de masini care au platit taxa auto isi pot recupera acum banii printr-o simpla cerere, fara a mai fi nevoie de alte documente doveditoare, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2017. Daca pana acum trebuia anexat si documentul doveditor al platii taxei (chitanta/ordin de plata sau extrasul de cont), si cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, lucrurile se simplifica. Cel putin, asta prevede proiectul de ordonanta supus dezbaterii publice de catre Ministerul Finantelor.

“Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, cu completările ulterioare are la bază raţiuni de simplificare a procedurii administrative de restituire a taxelor în cauză, întrucât datele privitoare la plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule pot fi verificate de organul fiscal în baza de date pe care o deţine. De asemenea, organul fiscal central poate verifica informaţiile privind datele de identificare ale autovehiculului şi cele referitoare la înmatricularea acestuia, indicate de contribuabil în cererea de restituire, prin interogarea, pe baza protocoalelor existente, a bazelor de date ce aparţin altor instituţii.” , se specifica in Nota de fundamentare.

Taxa auto pentru prima inmatriculare a fost introdusa imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007. De atunci au mai existat modificari. Daca initial se calcula in functie de 3 factori: capacitatea cilindrica, tipul de catalizator si vechimea masinii, la 1 ianuarie 2012 taxa auto a devenit obligatorie si pentru reinmatricularea vehiculelor, atat pentru cele din Romania, cat si cele din alte tari. Nu a durat mult, urmand ca pe 30 ianuarie 2012 sa fie suspendata pana la data de 31 decembrie 2012, urmand ca cei care deja au achitat taxa de inmatriculare sa isi primeasca banii inapoi.

In martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu, calculat pe baza emisiilor de CO2 inscrise pe cartea de identitate a masinii, dar a fost eliminata de la 1 februarie 2017 in urma deciziei Curtii de Justitie Europene.

Din regulile procedurale, un element foarte important este trecerea contului bancar in care vreti sa se faca returnarea taxei. Daca omiteti, riscati sa fie respinsa.

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News