Traditii si obiceiuri in Lunea Mare! Ce trebuie sa faci sa scapi de toate relele din casa!

By
loading...

Perioada de dinainatea Sarbatorilor de Pasti, cunoscuta si sub numele de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, este ultima saptamana de post inainte de Paste, in care credinciosii se pregatesc de marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos. In aceasta saptamana se face curatenie generala, iar casa trebuie sa straluceasca de curatenie!

Aceste ultime zile sunt si cele mai grele, in Vinerea Mare crestinii vor tine post negru. Este o saptamana de pocainta in care crestii incearca sa se indrepte din punct de vedere spiritual. Odata cu Saptamana Patimilor, incep si deniile, iar credinciosii merg la biserica pentru a se ruga.

In Lunea Mare din Saptamana Patimilor in biserica se face pomenirea lui Iosif si se citeste istoria sa. Acesta a fost fiul patriarhului Iacob si al smochinului neroditor, cunoscut ca si patriarhul din Vechiul Testament in care Biserica a vazut preinchipuirea lui Hristos. Acasa, credinciosii trebuie sa scoata totul la aeristi, se varuiesc casele, iar mobila este spalata si reabilitata. Femeile pot chiar si spala azi, inclusiv pana miercuri.

O superstitie de care tin cont tot mai multi credinciosi legata de Sarbatoarea Pastilor este aceea de a face curatenie generala: „Sa nu te prinda Pastele in necuratenie, ca te blesteama casa!”

Tot pana miercuri sunt permise si muncile campului, apoi barbatii trebuie sa isi ajute nevestele la treburile casnice.

A doua zi din saptamana Mare, denumita si Martea Seaca este cea in care se citeste predica de pe Muntele Maslinilor, cand Iisus si-a predicat propriile patimi cu doar 3 zile inainte de a fi judecat si a vorbit despre distrugerea Marelui Templu. In Martea Seaca, credinciosii tin cont de o alta superstitie – aceea de a se spala ritualic pentru a seca bolile.

 

loading...

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News