„Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Întrebarea din cartea de clasa a 2-a care a făcut furori pe net! Avem răspunsul la testul care a dat tuturor bătăi de cap, e mai simplu decât credeai

By
loading...

O problemă de matematică dintr-un manual de clasa a II-a a iscat adevărate discuții, care mai de care mai acide, de la revoltă la isterie. În plus, mii de părinți i-au acuzat pe autori și pe profesori că își bat pur și simplu joc de elevi.

Problema care a declanşat o adevărată isterie în spaţiul virtual sună așa:

„Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?”. În scurt timp, mii de părinţi s-au declarat scandalizaţi de felul în care a fost scrisă întrebarea, în timp ce alţii au explicat că formularea este foarte clară și că problema se poate rezolva.

„Cel mai mare are ochii verzi – este un indiciu, sunt 2 gemeni şi un frate mai mare. 2X2X3=12”, „Dacă sunt gemeni doi dintre ei, poate să fie şi 1x1x12… Problema e făcută să pună mintea copiilor la gândire şi logic, nu numai matematic… Şi totul ține de a cunoaște semnificația cuvântului produs în acest context. Acolo mulți gafează”, „Întrebarea e corectă! Faza cu ochii verzi e să ne ducă în eroare! Cel mai mare are 4 ani” şi „Oameni buni! Este manual clasa a II-a. Totuşi să nu uităm că sunt încă copii de 8 ani. Cum să se mai ducă la şcoală, dacă îi bagă în ceaţă de la început?” – au fost câteva dintre reacţiile părinţilor.

Concluzia generală, acolo unde s-a reușit să se ajungă la una, a fost aceea că „ochii verzi” sunt puși acolo pentru a deruta elevul și pentru a-i testa logica, însă părinții au spus și că acest procedeu de logică este mult prea complex pentru un copil de 8 ani.

Dacă lăsăm de-o parte „ochii verzi”, rezolvarea este aceasta:
1 × 2 × 6 = 2 × 6 = 12

primul frate = 1 an

loading...

al doilea frate = 2 ani

al treilea frate = 6 ani

Voi ce părere aveți?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News