Un nou tip de înșelătorie face ravagii printre români! Iată ce trebuie să faci pentru a nu le cădea în plasă!

By
loading...

Un nou tip de inselatorie a invadat lumea anunturilor. Daca ai ceva la vanzare pe site-uri gen olx, lajumate, vandcumpar si orice alt site cu anunturi de aceste gen. Trebuie sa ai mare grija de acum incolo de cine esti abordat si cui vinzi produsul tau.

Concret, un cititor Mangonews ne-a trimis pe adresa redactiei urmatoarea intamplare.

” Am postat anuntul pe site-ul […], in scurt timp am fost abordata de mai multi oameni interesati de produsul meu printre care si acesta persoana care avea domiciliul in Marea Britanie, West Bromwich. Totul a decurs absolut normal, nefiind primul produs pe care il vand pe acet tip de site-uri. Ba chiar au trecut cateva zile, am negociat, ne-am inteles la pret si a zis ca revine zilele urmatoare dupa ce incaseaza salariul sa imi trimita suma de bani ceruta plus taxe de trimis coletul la el. Mi-a lasat si numarul de telefon, conversatia a continuat prin mesaje.

La cateva zile am fost contactata ca are banii si ca putem face tranzactia. I-am zis ca pana nu vad banii in contul meu nu trimit nimic iar el a zis ca se duce la banca si ma suna de acolo, si el avand nevoie de o garantie ca daca imi trimite banii eu sa nu-l pacalesc si sa nu-i mai trimit produsul.

M-a sunat dupa alte cateva ore spunandu-mi ca a depus banii si ca banca o sa trimita confirmarea de plata, iar dupa ce primesc banii sa-i trimit pachetul. in cateva minute am primit de la o banca din Anglia un email, extrem de bine si care parea extrem de real [vezi mai jos copie dupa email] in care scria ca banii au fost depusi si blocati iar banca solicita sa-i trimit acel <tracking code> pe care il primesti de la firma de curierat in momentul cand trimiti un colet, moment in care ei deblocheaza banii si banii pot intra in contul meu. De asemenea scria ca persoana care a depus banii ( acel om care a incercat sa ma fraudeze ) nu mai are dreptul de a stopa tranzactia, acest lucru fiind practic garantia mea ca nu sunt pacalita.

Am coborat si m-am dus la curier sa trimit pachetul si sa obtin acel cod, iar cei de la firma de curierat mi-au zis cand au vazut ce vreau sa trimit si unde ca sa fiu foarte atenta ca in ultimele zile au fost multe plangeri legate de fraude. Ei mi-au “deschis ochii” si m-am scuzat si am incercat sa sunt la banca in cauza. Binenteles ca cei de la banca au infirmat ca fiind o practica de-a lor si astfel mi-am dat seama in ultimul moment ca era o incercare de frauda.

Cand l-am sunat inapoi pe cel care credeam ca e de buna credinta si vrea sa cumpere produsul meu, i-am zis ca am sunat la banca si ca nu este real, acesta mi-a inchis imediat telefonul si mi-a si blocat numarul in secunda urmatoare “

Totul pare foarte real! De aceea multi romani au fost pacaliti atat de usor!

 

Reporterii Mangonews au contactat reprezentantii unor astfel de site-uri iar ei confirma spusele cititorului nostru dar mentioneaza ca ei nu pot interveni in discutile private ale unui cumparator cu cele ale unui vanzator si sfatuiesc pe cei ce folosesc siteul sa isi ia toate masurile de precautie inainte sa faca tranzactia. Reprezentantii recunosc ca sunt foarte multe incercari de fraudare si ca efectiv nu au cum sa stopeze acest fenomen, tot ce pot sa faca este sa baneze anumiti utilizatori de pe site cand primesc atentionari, dar si asa acest fenomen nu se poate stopa, cei care fraudeaza facandu-si ale conturi care nu pot fi depistate pana la noi plangeri.

loading...

In astfel de cazuri va sfatuim sa nu acceptati niciodata o vanzare pana nu aveti banii in mana sau in contul dvs, este cea mai buna protectie in astfel de cazuri! In astfel de cazuri mai ales la distanta incercarea de frauda este mare, iar tentatia pentru hoti este mare pentru ca foarte multa lume se pacaleste fiind de buna credinta. Ca sfat la o vanzare de produse prin intermediul acestor site-uri de afisare de anunturi, incercati sa evitati vanzarile catre persoane din alta tara si acceptati oferte doar de la oameni cu care ideal ar fi sa puteti sa va intalniti, iar daca totusi este din alt oras, nu acceptati sa cedati produsul pana nu primiti banii.

In cazul neplacut in care totusi ai fost fraudat poti apela la organele de politie sau online la online, pe site-ul eFrauda.ro care apartine serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice si in functie de locul in care s-a petrecut frauda, directioneaza cererile in tara.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News